Guldvargen

Guldvargen 2019

Årets Guldvargen-fest kommer gå av stapeln den 12 april. För spänningens skulle kommer vi hålla mycket av informationen hemlig, men vi garanterar 100% rolig fest!

Boka biljetter redan nu på Tickster.

 

Årets jury:

 

 

Karin Larsson

Karin jobbar idag som Producent på Oddway Film Production. Förutom den traditionella producentrollen så hjälper hon också sina kunder att tänka strategiskt kring rörlig kommunikation och ibland gör hon även inspirationsföreläsningar.
Tidigare byråchef på Brand Experience byrån Nine Yards och dessförinnan på Volvo Cars över 20 år. Där jobbade hon med alla typer av kommunikation, bl a som Informationchef och Kommunikationsdirektör.
Karin brinner för att utveckla varumärken inifrån och tror på att all kommunikation måste hänga ihop oavsett kanal. Hon vill att kommunikationen berör och förflyttar människors tankar från en punkt till en annan. Allt beroende på vilken effekt man vill ha.

 

 

 

Tobias Hammar

Tobias arbetar som Creative Director och strateg på ICA EMV Designbyrå. Han har en bakgrund som ekonomijournalist, redaktionschef, copywriter och kommunikationsstrateg. Han är uppvuxen i Karlstad och bor i Göteborg.

 

 

Maria Hellbjörn

Kristinehamnsbördig journalist som tänker mycket på döden och drivs av en vilja att inte göra folk besvikna. Började som reporter på Värmlands folkblad och hamnade på reklambyrå i Göteborg efter en sväng i tv-branschen i Stockholm. Jobbar i dag framgångsrikt med sin självkänsla och som VD och strateg på normkreativa byrån Hellbjörn Schedwin.

 

Andreas Sundqvist

Andreas arbetar sedan 2017 på Grey Gothenburg och har sedan 2018 rollen som Creative Director & Strategist.

Efter många år på olika universitet och utbildningar avslutade han med en Master of Fine Arts in Design. Från frilansupdrag och konstnärskollektiv tog karriären fart som art director med fokus på digitala medier på Daddy, sedermera CP+B Europe. Med åren fick han rollen av kreativ ledare med fokus på koncept- och varumärkesutveckling, byråutveckling och digital transformation, t ex på Valentin Byhr. Kunderna har varierat, från lokala till, och med en slagsida åt, internationella, i varierade branscher. Några kunder han arbetat med under sin 15 år som reklamarbetare har varit Volvo Cars, Volvo Buses, Volvo Construction equipment, UD Trucks, Saab Automobile, Bihr, Scandinavian Airlines, Telia, Burger King, Bauer Hockey. Han har också jobbat med finanskunder som Collector Bank och fastighetskunder som Castellum och Sverigehuset.

När han inte jobbar är han helst med sina barn och fru, i naturen, i ett tält eller i sitt sommarhus. Får han tid underhåller han sitt intresse för fotografi och musik och han drömmer om att en dag få tid att göra alla de där konstprojekten som lags på hög genom åren.

 

 

 

Juryn har möjlighet att dela ut guld, silver, brons i varje kategori.

Juryn väljer hur många bidrag som nomineras i varje kategori. Minsta antal nomineringar i en kategori är tre, uppåt finns ingen övre gräns. Om juryn anser det lämpligt kan de flytta bidrag från en kategori till en annan.

Guldvargen 2018 består av 5 olika kategorier, Guldvargen (Best in show) och Marknadsföreningens Hederspris.

 

VEM KAN TÄVLA?
Alla tävlingsbidrag måste vara gjorda för en värmländsk uppdragsgivare eller av en värmländsk byrå/producent (eller båda delarna). För att kunna tävla så måste en vara medlem i Marknadsföreningen.

Uppdragsgivare
En värmländsk uppdragsgivare kan tävla med bidrag:
– gjorda av en värmländsk byrå/producent
– gjorda av en icke värmländsk byrå/producent
– gjorda inhouse

Byrå/producent
En värmländsk byrå/producent kan tävla med bidrag:
– gjorda för en värmländsk uppdragsgivare
– gjorda för en icke värmländsk uppdragsgivare (både nationella och internationella).

(I de fall flera byråer/producenter varit inblandade i ett jobb får endast den huvudansvariga byrån/producentet tävla).

OBS! Vi ser gärna att de flesta bidrag har en bidragsfilm kopplad till sitt bidrag för att göra juryns jobb smidigare och att få fram bidragets kärna bättre.

 

Årets bidrag ska ha varit publicerade mellan 1 januari 2018 och 31 januari 2019. En kan heller inte bidra med samma bidrag som tävlat i Guldvargen tidigare.
Anmälningar kan skickas in mellan den 1/1 – 10/2-19.

Frågor och funderingar angående tävlingen skickas till: kristoffer.ljung@nullhappyrepublic.se

 

KATEGORIER 2019

 

ÅRETS SAMHÄLL

Här tävlar bidrag som tagits fram av eller för offentlig sektor/organisation. Det inkluderar kommuner, myndigheter och landsting samt icke vinstdrivande organisationer och föreningar.

 

ÅRETS RÖRLIGT/LJUD

Här tävlar korta och långa, rörliga, ljudlösa och genomträngade bidrag som tagits fram för till exempel TV, bio, radio, podd och digitala kanaler.

ÅRETS ANNONS/SINGEL

Bidraget kan vara en fristående annons eller vara en särskilt lyckad enhet i en kampanj. I vilken kanal annonsen har publicerats är inte det viktigaste, det som avgör här är att du har betalat för att synas.

ÅRETS UTANFÖR BOXEN

Steget du behöver ta för att ta landa utanför boxen är olika långt beroende på vem du är. Och vad som är innovativt och överraskande är olika beroende på vad gör och hur din målgrupp ser ut. Innovation är större än teknologi och teknik, men om du tävlar här behöver du kunna motivera varför och på vilket sätt du eller din uppdragsgivare har tänkt utanför boxen.

ÅRETS DESIGN

Fonter, foton, färger och hur de strategiskt och kärleksfullt kombineras för att skapa ett varumärkes identitet. I den här kategorin spelar hantverket huvudrollen.

ÅRETS KAMPANJ

Kategorin innefattar kampanjer som har jobbat integrerat med ett koncept i mer än en kanal. Kanaler kan vara endast icke betalda, endast betalda eller kombinera båda.

GULDVARGEN

Går till det uppdrag som är Best in show – vinnaren av alla vinnare.

HEDERSPRISET

Marknadsföreningens Hederspris tilldelas varje år sedan 2016 en person, företag eller organisation vars arbete påverkat utvecklingen inom marknadsföring och kommunikation i Värmland alternativt en näring som finns i Värmland. Mottagaren av Hederspriset utses av Marknadsföreningens styrelse och delas ut i samband med Guldvargen.

JURYNS BEDÖMNINGSKRITERIER KATEGORI FÖR KATEGORI

Årets Samhäll, Innovative, rörligt/ljud, annons, Kampanj
KREATIV HÖJD 50%, STRATEGI 25%, HANTVERK 25%

Design:
HANTVERK 50%, STRATEGI 25%, KREATIV HÖJD 25%

 

Frågor och funderingar angående tävlingen skickas till: kristoffer.ljung@nullhappyrepublic.se

Anmäl bidrag till Guldvargen 2019

  • Här skickar du in dina enheter. Bidragsbild är obligatorisk. I övrigt så skickar du in de enheter som hör till just ditt bidrag (ett bidrag skulle till exempel kunna innehålla en bidragsbild, bilder på utomhustavlor och URL till en webbplats. Ett annat bidrag skulle kunna innehålla en bidragsbild och URL till en casefilm). Trycksaker presenteras förslagsvis som en flersidig PDF. Tänk på att presentera bidraget så tydligt som möjligt för juryn.
  • Bild som presenterar bidraget vid eventuell nominering. Spara bilden som JPG, storlek 1920x1080, 100 dpi.
  • Spara bilden som en JPG eller PDF. Om bidraget kräver flera bilder, spara som en lång JPG eller en flersidig PDF. Max 5 mb.
  • Bifoga en URL till reklamfilmen (kan leda till Vimeo, YouTube etc.).
  • Bifoga en URL till webbplatsen.
  • Bifoga radiospot. Max 5 MB: Större filer skickas via Sprend eller WeTransfer till info@nullmarknadsforeningen.nu. Namnge filen med bidragets namn.
  • Bifoga en URL till casefilmen (kan leda till Vimeo, YouTube etc.).
Guldvargen 2019

 

 

Guldvargen 2018

Årets jury är handplockad på grund av deras erfarenhet både till yrket och till vilken vana de har i juryverksamhet. Marknadsföreningen är mycket stolta över årets jury som inte bara tillhör eliten på dessa punkter, utan även har en spridd kompetens som kommer skapa en objektiv syn på alla bidragen som kommer in.

Läs om årets jury här!

 

Ulrika Good 

 

Arbetat som copywriter i över trettio år, både som frilans och som anställd. Vunnit bl a Guldägg, Bronslejon i Cannes Lions, Guldlådan och New York Festivals. En av Sveriges mest erfarna reklamjurydeltagare, både i Sverige och internationellt. Bland annat deltagit två gåger i Guldäggsjuryn, varav en som kategoriordförande, två gånger i Cannes Lionsjuryn, New York Festivals, Reggie Awards, Eurobest, Hundrawattaren samt varit ordförande i Guldnyckeln.

Linus Hjellström

 

Stolt värmlänning. Utbildad i Göteborg där han graduerade från YRGO med ett diplom i reklam och marknadsföring med inriktning som Art Director 2013. Samma år flyttade Linus till Oslo och började sin anställning på Saatchi & Saatchi där han arbetade i ca fyra år.
Gick därifrån till SMFB, som är en av Norges främsta reklambyrårer där han i dag arbetar som kreatör.

Linus har gjort kampanjer för kunder som IKEA, Toyota, Circle K, VG, Norsk Tipping, Orkla, VISA & Domino´s Pizza.

Med vissa av dessa kampanjerna har han varit med och vunnit priser som guld i Eurobest, Gullblyanten (Norges motsvarighet till Guldägget) & Gulltaggen. Flera silver och brons har det också blivit, samt två Cyber Shortlists i Cannes Lions och det allra första Facebook Studio Award-priset som delades ut.

Linus har suttit i Gullblyantens jury två år på rad och ska även bidra som jurymedlem i nästa Gulltaggen i Norge. Som värmlänning är Linus extra glad över att bli tillfrågad att bidra med juryarbete i Guldvargen. Det är en viktig och fin tradition att Marknadsföreningen i Värmland hyllar årets mest inspirerande och främsta kommunikationsinsatser.

 

AnnKi Bryhn Jansson

Planner och strateg inom områdena varumärke och kommunikation.

AnnKi´s arbetsliv handlar om rådgivning kring kommunikations- och mediestrategiska projekt.
Hon har bl a startat och drivit en mediebyrå (Mediekompetens AB) och byggt upp en planningverksamhet på reklambyrån Forsman & Bodenfors AB. Sedan maj 2006 arbetar AnnKi med varumärkes- och kommunikationsfrågor som frilansande planner och strateg. 

Målet med hennes arbete är att bidra till relevant kommunikation genom att identifiera strategiska val för att nå ut. Det sker genom insikter om företags verksamhet och kultur framförallt med utgångspunkt från deras kunders beteenden och konsumtionsmönster.

Exempel på uppdrag

  • Volvo, Lindex och SEB  – Mediestrategier AnnKi ansvarat för att utforma
  • Planning, kommunikations- och mediestrategier för uppdrag i Forsman & Bodenfors-koncernen, däribland AMF Pension, Göteborgs-Posten, IKEA, IQ-initiativet, Systembolaget, Volvo, Wasabröd.
  • Konsultuppdrag i planning, varumärkes- och kommunikationsstrategier bl a för Aoki, AMF Pension, Ellos, F&B-koncernen (Stena, IQ-initiativet, Systembolaget, Liseberg, UR m fl) KappAhl, Liseberg, mktmedia/Stampen, Oatly, Stadium, Svenska Kyrkan, White.
  • Konsultuppdrag som utbildare, moderator och rådgivare.

 

 

 

Emil Gustavson

 

Emil kommer ursprungligen från Åmål men har de 10 senaste åren bott och fröjdats i Göteborg. Studerade projektledning med inriktning mot event på dåvarande YRGO där han hade Dragster CD och grundare Martin Johansson som lärare. Och på den vägen är det. Emil började som produktionledare, men fick efter två år chansen att bli projektledare på Dragster Kommunikation AB. Idag har Emil hand om kunder som Nordstan, Commerce köpcentrum, Skandia Elevator, Fjäråskupan, Karlsson varuhus, TGW, Hello Sweden och Jeansbolaget.

Malin Zetterlund

”Malin Zetterlund är vd för den strategiska kommunikationsbyrån The Bond, en av Göteborgs snabbast växande byråer. Malin, liksom kollegorna på The Bond, drivs av filosofin att relation alltid går före transaktion – och på så sätt skapar byrån engagerande strategisk kommunikation som gör verklig skillnad på den sista raden, oavsett om det gäller globala bolag eller entreprenörsdrivna start-ups.

Malin Zetterlund är värmlänning i exil. Förutom att driva The Bond har hon tidigare varit PR-chef på kommunikationsbyrån Valentin&Byhr, ansvarat för uppbyggnaden av sociala medier på Stena Line och arbetat som journalist på NWT. När Malin inte sitter i juryn för Guldvargen är hon även en populär föredragshållare inom digitalisering och kommunikation.”

Eric Bräck

 

Nästa värmlänning i årets starka jury är ingen mindre än Eric Bräck! Med elva år på nacken hos Mackmyra har han som försäljningschef varit med och skapat fantastiska framgångar och ett mycket starkt varumärke. Eric brinner för koncept och kommunikation som sticker ut. Att skapa ett varumärke med svenska alkoholregler kräver stor kreativ höjd och vilja att hitta nya vägar och samarbeten som ingen hittat tidigare.

 

 

 

 

 

Guldvargen 2017 – Årets vinnare!

Årets Samhäll

Vinnare.
TITEL: Prata så alla kan lyssna
KUND: Byggcheferna och Byggnads
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Juryns motivering:
Det finns de som tror att kvinnoförnedrande och rasistiska skämt gör världen till en bättre plats att leva i. Och visst har orden den kraften. Om de används på rätt sätt. Som tankeställare.
Vinnare i årets samhäll är Bulldozer tillsammans med Byggcheferna och Byggnads med kampanjen Prata så alla kan lyssna.

Årets Annons

Vinnare.
TITEL: Ja mu vi leva!
KUND: Wermlands Mejeri
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Juryns motivering:
Det är ju busenkelt egentligen. Gräv bara där du står. Utgå från produkten och låt producenten sälja in den till målgruppen. Varför har ingen tänkt på det innan? Grattis Bulldozer tillsammans med Wermlands Mejeri och Ja mu vi leva!

Årets Ljud/Rörligt

Vinnare.
TITEL: Cine15
KUND: Region Värmland
BYRÅ: Ord & Bild

Juryns motivering:
Alla som någon spelat in en radiospot eller reklamfilm vet hur svårt det är att berätta en historia på några få sekunder. Tänk vilken utmaning det måste vara att göra en intressant spelfilm på samma tid. Med sitt eget misslyckande lyckas årets vinnare övertyga juryn.
Grattis Ord & Bild tillsammans med Region Värmland och kampanjen Cine 15

Årets Design

Vinnare:
TITEL: Hem att älska. Lokaler att växa i.
KUND: Wermlands Invest
BYRÅ: Ord & Bild

Juryns motivering:
Årets vinnare lyckas på ett till synes enkelt sätt spegla varumärkets själ. Det är stringent, stilrent och modernt. Men aldrig tråkigt eller identitetslöst. Snarare lekfullt. Det är inte lätt att skapa tidlös design. Men ni har lyckats.
Grattis Ord & Bild tillsammans med Wermlands Invest och kampanjen Hem att älska. Lokaler att växa i.

Årets Innovative

Vinnare:
TITEL: Statue of Integrity
KUND: Fotografiska
BYRÅ: Ord & Bild

Juryns motivering:
Hur får man stressade storstadsbor att lyssna till det man har att säga? Det naturliga vore att ropa högre än alla andra, kanske rent av skrika. Årets vinnare tar till en annan lösning. Man flyttar ut i skogen. Och håller sig sedan undan. Precis som föremålet för kampanjen en gång gjorde. Det skapar mystik och nyfikenhet. Grattis Ord & Bild tillsammans med Fotografiska och kampanjen Statue of Integrity!

Silver
TITEL: Frizon
KUND: Sticky Beat
BYRÅ: Sticky Beat

Juryns motivering:
Med dagens teknik är nästan allt möjligt. Om man inte orkar med sin egen vardag kan man ju alltid fly till en bättre, till exempel. Årets silvermedaljör gör precis tvärtom. De tar oss med till helvetet på jorden, så att vi ska förstå hur 60 000 skolungdomar har det varje dag. Instängda på en skoltoalett med sina plågoandar hetsande utanför. Grattis till silvret Sticky Beat och kampanjen Frizon.

Årets Kampanj

Vinnare.
TITEL: Ja mu vi leva!
KUND: Wermlands Mejeri
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Juryns motivering:
Kan en liten lokal aktör konkurrera ut ett världsomspännande varumärke från butikshyllorna? Ja, så klart. Om den talar till hjärtat. Med humor, charm och en liten gnutta värmländsk lokalpatriotism.
Murra för Bulldozer tillsammans med Wermlands Mejeri och kampanjen Ja mu vi leva!

Silver.
TITEL: Prata så alla kan lyssna
KUND: Byggcheferna och Byggnads
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Juryns motivering:
Det här måste ha varit ett riktigt negerjobb, utfört i någon zigenarbarack där tjejerna skrattar med fittan eller går sönder och blir gravida. Vill vi verkligen ha det så på jobbet? Årets silvermedaljör sätter ord på problemet.
Grattis Bulldozer tillsammans med Byggcheferna och Byggnads för kampanjen Prata så alla kan lyssna.

MARKNADSFÖRENINGENS HEDERSPRIS

Olle Olsson

Styrelsens motivering:
Marknadsföreningens hederspris går till en person som har satt Karlstad på reklamsveriges karta. Med kraftfulla idéer och enastående känsla för stil och form har han skolat generationer kreatörer i allt från typografi till fotografi.
Och med en outtröttlig vilja har han kämpat för estetik och etik i en bransch full av ytlighet.

GULDVARGEN

TITEL: Ja mu vi leva!
KUND: Wermlands Mejeri
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Juryns motivering:
Vargen sägs vara Värmlands landskapsdjur. Men en kväll som denna är det lätt att fundera i andra banor. Årets Guldvarg är en ko.
Grattis Bulldozer tillsammans med Wermlands Mejeri och Ja mu vi leva!

 

 

Årets nominerade 2017

Årets Samhäll

TITEL: Prata så alla kan lyssna
KUND: Byggcheferna och Byggnads
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

TITEL: Behöver du någon annan än dig själv att prata med?
KUND: Ung idé Värmland
BYRÅ: Advant

TITEL: Du får inte…..
KUND: Brottsförebyggande centrum i Värmland
BYRÅ: Happy Republic

TITEL: The Pep Talk
KUND: Karlstads universitet
BYRÅ: Ord & Bild

TITEL: Hål orsakar onödigt lidande
KUND: Folktandvården Värmland
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Årets Annons

TITEL: BKE – Som ett proffs
KUND: BKE Telecom Karlstad
BYRÅ: Bacill AB

TITEL: Tusan också!
KUND: Fotografiska
BYRÅ: Ord & Bild

TITEL: Ja mu vi leva!
KUND: Wermlands Mejeri
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

TITEL: Behöver du någon annan än dig själv att prata med?
KUND: Ung idé Värmland
BYRÅ: Advant

TITEL: Sorry, we are closed!
KUND: Fotografiska
BYRÅ: Ord & Bild

Årets Ljud/Rörligt

TITEL: Cine15
KUND: Region Värmland
BYRÅ: Ord & Bild

TITEL: Kosläppet
KUND: Wermlands Mejeri
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

TITEL: BKE – Som ett proffs
KUND: BKE Telecom Karlstad
BYRÅ: Bacill AB

TITEL: Vad är fantasi?
KUND: Fotografiska
BYRÅ: Ord & Bild

TITEL: Prata så alla kan lyssna
KUND: Byggcheferna och Byggnads
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

Årets Design

TITEL: Vegme
KUND: Vegme/Gastronova
BYRÅ: Kostym designindustries AB

TITEL: Visuell identitet
KUND: Galleria Duvan
BYRÅ: Happy Republic

TITEL: Hem att älska. Lokaler att växa i.
KUND: Wermlands Invest
BYRÅ: Ord & Bild

TITEL: Favorit Vegott
KUND: Bergendahl Food AB
BYRÅ: Kostym designindustries AB

TITEL: Karlstad CCC, omprofilering
KUND: Visit Karlstad AB
BYRÅ: Bigtail AB

Årets Innovative

TITEL: God Jul-generatorn
KUND: Galleria Duvan
BYRÅ: Happy Republic

TITEL: Strumpjakten
KUND: ELON Richardsons
BYRÅ: Bacill AB

TITEL: Fasadshowen på Wermland opera
KUND: Wermland Opera
BYRÅ: Wermland Opera tillsammans med Jan Brånå, Eyebrite

TITEL: Statue of Integrity
KUND: Fotografiska
BYRÅ: Ord & Bild

TITEL: Frizon
KUND: Sticky Beat
BYRÅ: Sticky Beat

Årets Kampanj

TITEL: Prata så alla kan lyssna
KUND: Byggcheferna och Byggnads
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

TITEL: En god jul för alla
KUND: Galleria Duvan
BYRÅ: Happy Republic

TITEL: Strumpjakten
KUND: ELON Richardsons
BYRÅ: Bacill AB

TITEL: Ja mu du leva!
KUND: Wermlands Mejeri
BYRÅ: Bulldozer kommunikationsbyrå

TITEL: Du får inte…..
KUND: Brottsförebyggande centrum i Värmland
BYRÅ: Happy Republic

Stort grattis och tack till alla som skickade in bidrag till årets tävling!
Vi ses den 10 mars på Nöjesfabriken!

Årets Kategorier – Guldvargen 2017

Guldvargen 2017 står återigen på egna ben och alla Guldvargens priser delas ut på Guldvargen-festen den 10 mars 2017 på Nöjesfabriken. Inför Guldvargen 2017 kommer juryn ha mer makt där juryn bestämmer hur många nominerade bidrag som blir i varje kategori (tidigare 5 st). Som minst kan 3 bidrag bli nominerade i en kategori, men det finns ingen övre gräns. Detta för att alla bidrag som förtjänar en nominering har chansen att synas och vinna.

Den andra stora nyheter är att juryn kan dela ut guld, silver och brons i varje kategori. Guld till vinnaren, silver och brons till de bidrag som juryn tyckt utmärkt sig på ett speciellt sätt.

Guldvargen 2017 består av sex kategorier, Guldvargen (Best in show) och Marknadsföreningens Hederspris.

VEM KAN TÄVLA?
Alla tävlingsbidrag måste vara gjorda för en värmländsk uppdragsgivare eller av en värmländsk byrå/producent (eller båda delarna).

Uppdragsgivare
En värmländsk uppdragsgivare kan tävla med bidrag:
– gjorda av en värmländsk byrå/producent
– gjorda av en icke värmländsk byrå/producent
– gjorda inhouse

Byrå/producent
En värmländsk byrå/producent kan tävla med bidrag:
– gjorda för en värmländsk uppdragsgivare
– gjorda för en icke värmländsk uppdragsgivare (både nationella och internationella).

(I de fall flera byråer/producenter varit inblandade i ett jobb får endast den huvudansvariga byrån/producentet tävla).

Årets bidrag ska ha varit publicerade mellan 1 januari 2016 och 31 januari 2017.

Kategorier 2017

ÅRETS SAMHÄLL

Tilldelas den bästa kampanjen gjord för en kommun/statlig myndighet/offentlig sektor/organisation. Kategorin gäller alla kommuner, kommunala förvaltningar och bolag, statliga myndigheter och landsting. I denna kategori tävlar även icke vinstdrivande organisationer och föreningar.

ÅRETS RÖRLIGT/LJUD – Sponsras av TV4

Här tävlar alla film, och ljud-bidrag för TV, bio, webb, event, pre-roll samt radio och podd.

ÅRETS ANNONS – Sponsras av JCdecaux

Innefattar en (singel) betald annons i både tryckt och digital media. Det innebär utomhus, tidning, digitala kanaler som banners och Facebookannonser.

ÅRETS INNOVATIVE – Sponsras av Uddeholm

Kategorin Innovative innefattar alla nytänkande bidrag som på ett oväntat sätt eller i ett oväntat media är kreativa i sin utformning.

ÅRETS DESIGN – Sponsras av Ninetech

Kategorin design innefattar visualiseringar av ett varumärkes identitet samt förpackningsdesign.

ÅRETS KAMPANJ – Sponsras av VF

Kategorin innefattar kampanjer som har jobbat integrerat med ett koncept i mer än en betald mediakanal.

GULDVARGEN

Guldvargen tilldelas det bidrag som juryn anser är ”best in show”.
Detta betyder att alla vinnare i kategorierna blir automatiskt nominerade och tävlar om att vinna Guldvargen.

MARKNADSFÖRENINGEN I VÄRMLAND – HEDERSPRISET

Marknadsföreningens Hederspris tilldelas varje år sedan 2016 en person, företag eller organisation vars långsiktiga arbete påverkat utvecklingen inom marknadsföring och kommunikation i Värmland alternativt en näring som finns i Värmland.

Mottagaren av Hederspriset utses av Marknadsföreningens styrelse och delas ut i samband med Guldvargen.

JURYNS BEDÖMNINGSKRITERIER KATEGORI FÖR KATEGORI

Årets Samhäll, Innovative, rörligt/ljud, annons, Kampanj
KREATIV HÖJD 50%, STRATEGI 25%, HANTVERK 25%

Design:
HANTVERK 50%, STRATEGI 25%, KREATIV HÖJD 25%


Årets jury – Guldvargen 2017

Liksom förra året består Guldvargen-juryn 2017 av fem personer med lång erfarenhet från branschen.  Juryn har en bra blandning från både byrå, – och köparsidan där alla har olika roller inom kommunikationsområdet och flera av dem har erfarenhet såväl av juryarbete som att själv vinna priser.

Läs om årets jury här!

Niclas Hallgren, Copy – Welcom

jury_nicklas_hallgren

Niclas är copywriter på Welcom i Göteborg. Under sina år i branschen har han arbetat med kunder som Intersport, Vasaloppet, Crescent, Chrysler, Jeep, Dodge, IFK Göteborg och Löfbergs Lila. Den senare under sin tid på Clara i Karlstad. Niclas är flerfaldigt belönad i både internationella och nationella reklamtävlingar, bland annat med guld i både Guldägget och 100-wattaren

Linn Andersson, Förpackningsdesigner – Nine

© 2015 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817

Linn har studerat förpackningsdesign på Broby Grafiska i Sunne. Efter examen 2014 flyttade hon till Stockholm och började jobba på Nine. Hon har bl.a. jobbat med kunder som Fazer, Carlsberg, BillerudKorsnäs och Tetra Pak

Leif Börjesson, Marknadsdirektör – Spendrups

jury_leif_borjesson

Leif har arbetat med kommunikation på ett eller annat sätt i 20 år. Bakgrunden är brokig: Taxichaffis, kock,  reklamare, mediarådgivare, framtidsforskare, analyschef och innovatör. Sedan fem år tillbaka är Leif marknadsdirektör på Spendrups. Han brinner för riktigt bra kommunikation lika mycket som han blir beklämd över allt som inte är det.

Andreas Nymark, Interaktion & Visuell designer – Andreas Nymark AB

jury_andreas_nymark

Andreas är bosatt i Stockholm och frilansar idag som interaktions- och visuell designer. Genom åren har han bland annat jobbat med kunder som Bonnierförlagen, Fastighetsbyrån, SkiStar och Barncancerfonden. Uppvuxen i Kil och senare utbildad på Hyper Island, innan karriären tog sitt avstamp.

Karin Zingmark, kommunikations konsult, Zingmark Consulting AB

jury_karin

Karin Zingmark har omkring tjugo års erfarenhet av kommunikation och marknadsföring i ledande befattningar inom IT, TV och Media, nu senast från rollen som marknadschef på Microsoft i Sverige. Med en stor portion nyfikenhet och ett brinnande intresse för internet driver Karin förändringsarbeten för att utnyttja företagens möjligheter i en digitaliserad värld, främst med webb och sociala medier som verktyg. Från och med november 2016 driver Karin eget på temat ledarskap och kommunikation i en uppkopplad värld.


Efterlängtad Guldvargen-fest återvänder!

Efter två år som en del av näringslivsgalan 100 grader Karlstad kommer Guldvargen att återigen stå på egna ben inför nästa års prisutdelning.

Syftet för Guldvargens delaktighet i 100 grader galan var att ge priserna en större arena att synas på. Guldvargenpriset har verkligen fått ett större fönster men tyvärr har kategoripriserna fått mindre plats. Vi har lyssnat på feedback vi fått från byråer och våra
medlemmar och det känns helt rätt att återigen ge Guldvargen den bredd som den förtjänar!

Planeringen är i full gång för den nya Guldvargenfesten som kommer att gå av stapeln den 10 mars 2017 på Nöjesfabriken. En lokal som många förknippar med tidigare Guldvargen-fester. Vi vill behålla och förstärka känslan att Guldvargen är en fest för alla!

Inför nästa års prisutdelning ser vi fram emot att presentera fler och helt nya kategorier.

Vi är överlyckliga inför Guldvargen 2017 och hoppas att ni också är taggade på att Guldvargen-festen är tillbaka igen! Boka in 10 mars redan nu!

Mer information kring kategorier, jury, sponsorpaket och Guldvargen kommer på vårt informationsmöte  den 24 november kl.17.00, Bulldozer.

/Styrelsen

I pressen:
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/guldvargen-lamnar-100-grader-karlstad

Guldvargen har vaknat för året


För frågor och mer information, vänligen kontakta Cecilia Victoria Åslund, ordförande för Marknadsföreningen i Värmland. 0735-40 22 87, hej@nullceciliavictoria.se. 


Guldvargen 2016 – Tidigare vinnare!

Årets B2B

Motivering:

Med ett enkelt ”tack” kan man komma långt i livet – det är känt sedan länge. Fråga byrån bakom det här vinnande bidraget. Hursomhelst, ett lagom subtilt sätt att ödmjukt slå sig för bröstet.

Vinnare:

”Tacktalet” – Uppdragsgivare: Ord&Bild. Byrå: Ord&Bild

Varje år arrangerar Regi branschstudien ”Årets byrå”. Efter en tredjeplats 2014 nådde Ord&Bild 2015 andraplatsen. Att prata om sina egna framgångar kan lätt bli oskönt.

Utan duktiga kunder är det svårt att göra ett riktigt bra jobb som byrå. Andraplatsen i ”Årets byrå” är alltså lika mycket kundernas pris som byråns. Med denna insikt blev lösningen ett fiktivt tacktal som vi skulle kunna ha hållit, om vi hade vunnit istället för att komma tvåa.

Guldvargen_B2B_tacktalet

 

Årets Design

Motivering:

Med en modern färgskala och oväntade men självklara attribut, förnyar man butikshyllan i en homogen kategori. Det är välgjort, med ”glimten i ögat” och med en stor portion stolthet – som säkert känns lika mycket på gårdarna som hemma vid köksborden.

Vinnare:

”Wermlands Mejeri design” – Uppdragsgivare: Wermands Mejeri. Byrå: Bulldozer.

Till slut gick det inte längre. Det stod mellan att bomma igen mjölkgårdarna eller starta ett eget mejeri. Tillsammans blev de 8 gårdar som tog saken i egna händer. Målet med uppdraget var att få så många värmlänningar som möjligt att vilja betala några kronor extra för mjölk från Värmland. För att uppnå det målet krävdes att göra varumärket känt, sticka ut i butikshyllan och kännas som en högkvalitetsprodukt.

Med en affärsidé som låg helt rätt i tiden där både bönderna och korna framställdes som hjältar och med hjälp av en unik produktdesign, stark kommunikation med hög igenkänning och smart PR har Wermlands Mejeri lyckats lansera sin produkt med dunder och brak.

Guldvargen_design_wermlandsmejerier

 

Årets O2C (samhäll)

Motivering:

De har bestämt sig för att göra upp med fördomar, myter och kultur på ett sätt som når ut brett och rätt in i hjärtat. Med en oväntad kommunikativ story finns ett stort hopp om att denna kampanj förändrar vår syn på jämställdhet och förhoppningsvis även på en hel bransch.

Vinnare:

”Stoppa matchokulturen” – Uppdragsgivare: Branschföreningen Byggcheferna och fackförbundet Byggnads. Byrå: Bulldozer

Byggsektorn består av nästan bara män – endast 8,5 % är kvinnor. Branschen har ett stort rekryteringsbehov och måste locka även kvinnor. Men en ingrodd machokultur bromsar utvecklingen. Uppdraget var ett rikstäckande och långsiktigt arbete för att förändra attityder och få bort machokulturen ur byggbranschen.

Syftet var att väcka tankar och starta diskussioner som sätter igång en attitydförändring i branschen. Genom kommunikation och utbildningar ville vi skapa diskussion i byggbodar och kontor om hur det egentligen står till i byggbranschen. Kommunikationen delas upp i en puls på våren och en på hösten under tre år. Budskapen lyfte fördomar från branschen för att visa hur illa ställt det är och skapa debatt. Hösten lanserades fördomstestet Sanning eller bullshit, som slog hål på vanliga fördomar i byggbranschen.

Guldvargen_samhäll

 

Årets B2C

Motivering:

Smart teknik har sen länge revolutionerat musikbranschen med billigare produktion och distribution. Kanske är det så att det här smarta gänget faktiskt ritat om kartan för hur man lanserar ett album.

Vinnare:

”An album from the deep wild woods”- Uppragsgivare: John Moose. Byrå: Marcus Sjögren.

John Moose är ett litet Karlstad-band som precis skulle släppa sin debutskiva. Innan albumsläppet hade bandet inte spelat utanför Värmland och knappt någon utan för länets gränser visste vilka de var. Men hur gör man egentligen för att nå ut, utan någon som helst budget? Strategin var att skapa en idé tillräckligt nytänkande, spännande och intressant så att media möjligtvis uppmärksammade bandet. Lösningen blev en app där man kunde lyssna på albumet i sin helhet, helt gratis och två veckor innan albumsläppet – men bara om du befann dig i skogen. Lanseringen blev en succé och bandet blev till och med omskrivna i The Rolling Stone Magazine.

Guldvargen_B2C_Marcussjogren

 

Marknadsföreningens Hederspris

Motivering:

Med tydligt mål och vision där idéer blir förverkligade har årets Hederspristagare säkrat kompetens samt verkat långsiktigt för utvecklingen i Värmland. Starkt fokus på framtiden och helhetssyn har lett till att man lyckats med bedriften att göra Värmländska Sunne välrenommerat inom kommunikation i hela Sverige.

Hederspriset 2016 tilldelas:

Brobygrafiska i Sunne

Guldvargen_hederspriset_brobygrafiska

Guldvargen 2016

Motivering:

Det är briljant i all sin enkelhet och beviset på att det inte krävs en stor budget för att få genomslag i en tuff och föränderlig bransch. Helt enkelt ett innovativt bidrag som slår de flesta storproduktionerna på fingrarna.

Vinnare:

”An album from the deep wild woods”- Uppragsgivare: John Moose. Byrå: Marcus Sjögren.

 

Guldvargen 2016 i media:

Guldvargen till Marcus Sjögren – VF

Glammig förfest för marknadsförare – VF

Marcus Sjögren vann Guldvargen – SVT

Bubbel, prat och nya kontakter – NWT

Sammandrag 100° galan – NWT


Och de nominerade i Guldvargen 2016 är…..

Årets upplaga av Guldvargens Nomineringsminglet lockade ett 100-tal som nyfiket ville veta vilka som var nominerade i årets Guldvargen.

Nedan presenterar vi alla nominerade i Guldvargen 2016 kategori för kategori.
Guldvargens kategorivinnare samt de som går hem med Guldvargens Best-in-show avslöjas på Guldvargen The Pre-Party den 18 mars som är även i år en del av 100° Karlstad. Anmäl din galabiljett HÄR!

Årets B2B

”Tacktalet” – Uppdragsgivare: Ord&Bild. Byrå: Ord&Bild

Varje år arrangerar Regi branschstudien ”Årets byrå”. Efter en tredjeplats 2014 nådde Ord&Bild 2015 andraplatsen. Att prata om sina egna framgångar kan lätt bli oskönt.

Utan duktiga kunder är det svårt att göra ett riktigt bra jobb som byrå. Andraplatsen i ”Årets byrå” är alltså lika mycket kundernas pris som byråns. Med denna insikt blev lösningen ett fiktivt tacktal som vi skulle kunna ha hållit, om vi hade vunnit istället för att komma tvåa.

tacktalet_bidragsbild

”Gu va gött” – Uppdragsgivare: LBC Frakt. Byrå: Luckylane

LBC Frakt förknippas ofta med tunga lastbilar och transporter. Men företaget har ett brett utbud av produkter och tjänster både till professionella kunder och konsumenter.

LBC Frakt ville öka marknadens kännedom om företagets breda sortiment i allmänhet och konsumenttjänsterna och produkterna i synnerhet. Lösningen blev en radioreklam med humoristiska inslag genom ett samarbete med den värmländska TV-profilen Mia Skäringer och hennes kända karaktär Tabita. Ett av reklambyrån specialskrivna manus, kombinerat med Tabitas sedvanligt brutala charm, resulterade i ett annorlunda och roligt sätt att presentera LBC Frakt produkter och tjänster.
lbc_frakt

”Vatten och vin” – Uppdragsgivare: Poolwater. Byrå: Bulldozer

Poolwater projekterar och konstruerar vattenreningssystem för stora och små badanläggningar. När det unika koncepthotellet The Winery Hotel i Solna slog upp portarna hade Poolwater levererat och monterar en exklusiv pool på takterrassen, komplett med rördragningar och badvattenrening. Poolwater ville skapa en kampanj för att stärka varumärket och positionen på spa- och wellnessmarknaden. Genom att berätta om uppdraget och koppla samman sitt varumärke med The Winery Hotel.

Bildlösning blev en person som dyker ner i ett vinglas fyllt med kristallklart vatten. The Winery Hotel förknippas med exklusivitet och fina viner. Med budskapet att vin och vatten har mer gemensamt än man kan tro och att rent vatten är ett av The Winery Hotels erbjudanden skapas en krock.
Poolwater_vattenvin

”Helt sjukt” – Uppdragsgivare: Metsä Tissue AB. Byrå: Partners Reklambyrå.

Metsä Tissue är en marknadsledande leverantör av mjukpappersvaror i Europa. Uppdraget bestod av att ta fram en försäljningskampanj som framhävde pappershanddukar som det mest hygieniska alternativet att torka händerna med. Kampanjen ”Helt sjukt” lanserades i februari, även kallad vabruari – en tidpunkt när många är sjuka. Strategin var att uppmärksamma konsekvenserna med ett starkt och tydligt budskap resultatet av dålig handhygien och berätta hur mycket sjukfrånvaro kan kosta samhället. Lösningen blev en uppmaning att ”Använd sunt förnuft – byt till pappershanddukar”. För att förstärka budskapet lyftes statistik som visade att mer än 80 procent av alla infektioner sprids via händerna.
heltsjukt

Årets Design

”Prohibition vinserie” – Uppdragsgivare: Prime Wine. Byrå: Motherland.

Prohibition vinserie är ett amerikanskt konceptvin med inspiration hämtat ur 1920-talets förbudstid, eller som det hette i USA: Prohibition. Med detta vin ville PrimeWine utöka sin andel av den omättliga Zinfandel-törstande marknaden. Att vara differentierande och i grunden ultra-kommersiell, det var syftet samt bli en snackis på grund av ett anti-budskap.

För att fullända förbudtidskonceptet adderades en ”brown bag”; ett påsliknande pappersomslag till flaskan för att bygga vidare på idén, göra den än mer ”förbjuden” och därmed ge den tydligare ”top-of-mind” och front-of-shelf” intryck – en produkt som konsumenten inte glömmer.

Prohibition_1920x1080_Guldvargen Prohibition_1920x1080_Guldvargen

”Wermlands Mejeri design” – Uppdragsgivare: Wermands Mejeri. Byrå: Bulldozer.

Till slut gick det inte längre. Det stod mellan att bomma igen mjölkgårdarna eller starta ett eget mejeri. Tillsammans blev de 8 gårdar som tog saken i egna händer. Målet med uppdraget var att få så många värmlänningar som möjligt att vilja betala några kronor extra för mjölk från Värmland. För att uppnå det målet krävdes att göra varumärket känt, sticka ut i butikshyllan och kännas som en högkvalitetsprodukt.

Med en affärsidé som låg helt rätt i tiden där både bönderna och korna framställdes som hjältar och med hjälp av en unik produktdesign, stark kommunikation med hög igenkänning och smart PR har Wermlands Mejeri lyckats lansera sin produkt med dunder och brak.
WM_1920x1080

”Fittnes” – Uppdragsgivare: Jenny Assur. Byrå: Ord&Bild.

Det är viktigt för alla kvinnor att göra knipövningar, särskilt efter att de fött barn. De instruktioner och få appar som finns idag är tämligen stela och tråkiga, uppdraget blev därför att ta fram en app med skön och positiv tonalitet som skapar glädje under övningarna. Utifrån metodik och grepp i spelvärlden skapades en app som peppar kvinnor att göra knipövningar. Det var viktigt att designen skulle vara tilltalande för målgruppen. Vi adderade en humoristisk ton, utmärkelser, tydlig statistik och inspelade pep-meddelanden från personliga tränare för att appen skulle bjuda på en upplevelse för målgruppen och göra det roligare att utföra övningarna.
Fittnes_App_Cover

”Movin’ Movin’ – Håll Sverige rullande” – Uppdragsgivare: Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd (TYA). Byrå: Sticky Beat.

TYA, Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd, vill öka intresset för transport- och logistikbranschen hos ungdomar och behöver ständigt finna nya vägar. Uppdraget var att nå ut till ungdomar på deras egna villkor och i deras egna vardag, för att göra dom nyfikna och intresserade av transportbranschen.

Lösningen blev ett mobilspel i retrostil som tilltalar såväl ungdomar som deras föräldrar och där man genom nio småspel får följa en produkt från hamnen till leverans i butik och efterföljande fakturering. Ett spel som låter som både förr och nu, och som kan spelas under korta stunder själv eller tillsammans med andra. En genomtänkt design av grafik, musik och mekanik som träffar rätt i målgruppen.
Sticky_Beat_Guldvargen_Nomineringsbild_MovinMovin

”Redesign Premiumjordar” – Uppdragsgivare: Hasselfors Garden. Byrå: Ord&Bild.

Fler människor odlar sina egna ingredienser och har upptäckt att man mår bra av att leva i gröna och blomstrande miljöer. Det ökande trädgårdsintresset har lett till kunnigare kunder som efterfrågar riktigt bra jordar. I samband med att Hasselfors Garden förbättrat innehållet i sina premiumjordar ville de även genomföra en designuppdatering där det var viktigt att kunderna kände igen särskiljande element som älgsymbolen och produktnamnen. Lösningen blev att ge vetgiriga trädgårdsentusiaster all information redan på förpackningens framsida. Så att de slipper vrida och vända på de tunga säckarna och själva kan bilda sig en uppfattning om vilken jord som bäst passar deras behov. Med ledord som tidlös, informativ och ärlig blev de nya jordarna mycket väl mottagna av Hasselfors Gardens återförsäljare
Premiumjordar_Hasselforsgarden

Årets O2C (samhäll)

”Vård & omsorg för dig” – Uppdragsgivare: Vård- och omsorgsförvaltningen Karlstads kommun. Byrå: Bulldozer.

I medierna ges ofta en skev bild av vård och omsorg där enbart de negativa händelserna lyfts fram och förstoras. Det finns också fördomar om att äldre sitter inomhus och aldrig kommer ut eller får delta i aktiviteter. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Genom att visa personliga och äkta solskenshistorier från verksamheten gör medarbetarna stolta och får dem att sprida en positiv bild, samtidigt som berättelserna blir en motvikt till mediabilden av vård och omsorg. Medarbetare och kunder bjuder på oväntade och sanna bilder av verksamheten på film, Eurosize och i bok.
Vårdfördig

”Känns det tomt?” – Uppdragsgivare: Svenska kyrkan/ Karlstad stift. Byrå: Aktivitetsbyrån.

Inom Svenska kyrkan finns alltid någon att tala med, från svår livskris till konkreta bekymmer i vardagen, för behövande- oavsett tid på dygnet. För de som inte redan känner till Svenska kyrkan och dess verksamhet är kunskapen om detta tämligen begränsad. Uppdraget var att synliggöra Svenska kyrkans olika samtalsverksamheter samt att göra kyrkan till ett alternativ till den traditionella psykiatrin.

Vi behövde på ett rakt sätt nå människor och beröra deras innersta. Utan försköningar. En fråga, i svart och vitt, precis som livet självt kan kännas visades under en begränsad tid på förväntade ställen som annonstavlor i stadsmiljö, reklamskyltar, tidningsannonser men även på mer oväntade platser som reklamfilm under hockeymatch.
kännsdettomt

”Varmt välkommen– Integrationskampanj” – Uppdragsgivare: Platsvarumärket Karlstad. Byrå: Bulldozer.

Allt fler flyktingar kommer till Karlstad. Samtidigt hör många medborgare av sig och vill göra något positivt. Varumärket Karlstad har dessutom ”Varmt välkommen” som pay off och ska signalera öppenhet. Genom att skapa en digital mötesplats mellan nyanlända flyktingar och karlstadsbor skapas en naturlig integration där man kan lägga upp sin profil och boka möten med andra. Förklarande brev med välkommendekaler skickades ut till medborgarnas brevlådor som signalerar öppenhet och kan spridas som PR utanför länet.
varmtvälkommen

”Vi gör en bra matchning perfekt!” – Uppdragsgivare: Örebro kommun. Byrå: Marilyn produktionsbyrå.

För få arbetsgivare anställer idag personer som är utrikesfödda. Arbetsgivaren anser att språk och kulturella skillnader sätter hinder för arbetet. Med filmen ”Vi gör en matchning perfekt” ville vi att arbetsgivare ska se, hitta och upptäcka kompetensen i utrikesfödda. Detta blev ett sätt att avdramatisera erbjudandet, men ändå kommunicera kärnan i det som vår avsändare vill göra, nämligen matcha ihop kompetenser i företag.
vigörenbramatchning

”Krossa matchokulturen” – Uppdragsgivare: Branschföreningen Byggcheferna och fackförbundet Byggnads. Byrå: Bulldozer

Byggsektorn består av nästan bara män – endast 8,5 % är kvinnor. Branschen har ett stort rekryteringsbehov och måste locka även kvinnor. Men en ingrodd machokultur bromsar utvecklingen. Uppdraget var ett rikstäckande och långsiktigt arbete för att förändra attityder och få bort machokulturen ur byggbranschen.

Syftet var att väcka tankar och starta diskussioner som sätter igång en attitydförändring i branschen. Genom kommunikation och utbildningar ville vi skapa diskussion i byggbodar och kontor om hur det egentligen står till i byggbranschen. Kommunikationen delas upp i en puls på våren och en på hösten under tre år. Budskapen lyfte fördomar från branschen för att visa hur illa ställt det är och skapa debatt. Hösten lanserades fördomstestet Sanning eller bullshit, som slog hål på vanliga fördomar i byggbranschen.
krossamachokulturen

Årets B2C

”Mobilgarderoben” – Uppdragsgivare: Cava 42. Byrå: Spenat/Lipkin.

Restaurangen Cava 42 har gemenskap som ledord. De vill vara restaurangen man går till för att verkligen umgås. Uppdraget var att berätta för världen och göra reklam för att det Cava 42 är just ett sådant ställe. Med liten budget skapades en PR strategi istället för att köpa annonser. Lösningen blev därför mobilgarderoben. Ett ställe där gästerna kunde placera sina mobiler under middagen och istället umgås med varandra!
Mobilgardetrob.001

”Familjemedlemmar” – Uppdragsgivare: Hasselfors Garden. Byrå: Ord&Bild.

Hasselfors Garden har en mycket lång historia och är en av Sveriges främsta tillverkare av jord. De ville ta fram ett nytt koncept för sina premiumjordar. Många människor är väldigt måna om sina växter och behandlar sina blommor och plantor som familjemedlemmar. Strategin var därför att lyfta fram målgruppens starka passion för sina växter. Med konceptet ”Familjemedlemmar” visade vi att vi förstår hur huvudmålgruppen tänker genom att personifiera plantorna och blommorna. Samtidigt förklarar vi varför Hasselfors Gardens jord är så bra i sammanhanget och att det finns en specifik jord för varje ”familjemedlem”.
Familjemedlemmar_Hasselforsgarden

”An album from the deep wild woods”- Uppragsgivare: John Moose. Byrå: Marcus Sjögren.

John Moose är ett litet Karlstad-band som precis skulle släppa sin debutskiva. Innan albumsläppet hade bandet inte spelat utanför Värmland och knappt någon utan för länets gränser visste vilka de var. Men hur gör man egentligen för att nå ut, utan någon som helst budget? Strategin var att skapa en idé tillräckligt nytänkande, spännande och intressant så att media möjligtvis uppmärksammade bandet. Lösningen blev en app där man kunde lyssna på albumet i sin helhet, helt gratis och två veckor innan albumsläppet – men bara om du befann dig i skogen. Lanseringen blev en succé och bandet blev till och med omskrivna i The Rolling Stone Magazine.
JohnMoose

”Alla är olika” – Uppdragsgivare: Brämhults. Byrå: Bulldozer.

Juicemarknaden krymper samtidigt som EMV ökar i premiumsegmentet. Därför ville Brämhults stärka sitt eget varumärke och förtydliga det äkta, hantverksmässiga med sin juice. Syftet var att öka försäljningen av Brämhults nypressade citrusfrukter samt att få målgruppen att förknippa Brämhults med något unikt. För att nå den urbana målgruppen i storstad valdes tunnelbana och rulltrappor i Stockholm som huvudmedia, kompletterat med annonsering. Ett nytt, iögonfallande butiksmaterial och material för sociala kanaler togs också fram.
viärolika_1920x1080

”The Interview” – Uppdragsgivare: Rally Sweden. Byrå: Ord&Bild.

Rally Sweden körs varje februari och är Sveriges största årligen återkommande sportevenemang med över 200 000 besökare. Som för de flesta utomhusevenemang är vädret en viktig parameter när det gäller antal besökare. För att bli mindre väderberoende är det en stor fördel att sälja så många biljetter som möjligt i god tid innan själva evenemanget. Vårt uppdrag var att skapa en kampanj med syfte att öka biljettförsäljningen före jul. Den kreativa lösningen landade i en till synes ordinär intervju med en av 2015 års hetaste rallyförare Andreas Mikkelsen som plötsligt tar en ny, betydligt mörkare, vändning. Filmen spreds via Rally Sweden och Andreas Mikkelsens sociala kanaler med start 3 dygn före Halloween.
theinterview

 

Guldvargen 2016 – Årets jury

Liksom förra året består Guldvargen-juryn 2016 av fem personer med lång erfarenhet från branschen.  Juryn har en bra blandning från både byrå, – och köparsidan där alla har olika roller inom kommunikationsområdet och flera av dem har erfarenhet såväl av juryarbete som att själv vinna priser.

Möt årets jury nedan!

Johanna Björlin – Design Director, Spacerabbit

johannabjörlin

Johanna Björlin är Design Director på varumärkes- och konceptbyrån Spacerabbit i Stockholm. Hon har en fast tro om att alla uppskattade varumärken har ett tydligt visuellt språk – att design kan skapa ”wow”, trygghet, möten och nyfikenhet. Johanna har varit med och utvecklat flera stora handelsplatskoncept och har mångårig erfarenhet av att leda designprocesser för välkända konsumentvarumärken och företag. Hon har arbetat med bl a Gallerian, Svenska Bostäder, Ikano Retail Center, Musikverket, Tekniska Museet, Scenkonstmuseet, Unilever, Arla, Coop m fl.

Johan Nathell – Copywriter DDB Göteborg

Johan Nathell
Johan Nathell är en prisbelönt copy från DDB Göteborg. Han har jobbat med varumärken som exempelvis Burger King, Blocket, Telia, Liseberg och Pågen för att nämna några.

Sofia Olsson – Marknadschef, ICA Supermarket

Sofia_Olsson
Sofia Olsson har gedigen erfarenhet av att driva strategiska marknadsfrågor inom ICA, som idag är ett av Sveriges mest välkända och populära företag.
Hon är idag Marknadschef för ICA Supermarket, som är Sveriges största Affärsområde inom dagligvarubranschen.
Sofia har tidigare arbetat som Brand manager med fokus på egna märkesvaror och senast som Sponsringschef med fokus på idrott och samhällsengagemang.

Stina Petrini – Kommunikationschef, Orkla

Stina Petrini Orkla-03 (2)
Stina Petrini är Kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige och arbetar med många av Sveriges mest älskade varumärken så som OLW, Göteborgs Kex och Ballerina samt originalet från Filipstad OLW cheez doodles. Stina har ett stort intresse för samhällsfrågor och värdesätter socialt ansvar. Hon är bland annat klasscoach för MyDreamNow där hon inspirera elever att se sina möjligheter och hitta vägar till sina drömmar samt motivera dem till att arbeta mot egna kortsiktiga mål.

David Genelid – Technical Lead, We are Yours

david_genelid
David Genelid, Technical Lead på We are Yours i Stockholm, har en lång erfarenhet i reklambranchen och har genom åren jobbat med många prisbelönta projekt för kunder och varumärken såsom H&M, Adidas, Grolsch, Wacom, Absolut, Telenor och många fler.

Guldvargen 2016 – Årets kategorier

Inför Guldvargen 2016 har Marknadsföreningen valt att ta bort en kategori. Totalt kan man nominera och tävla i fyra kategorier. Vinnare i varje kategori har sedan chansen att vinna det mest prestigefyllda priset, Guldvargen!

Den största ändringen inför Guldvargen 2016 är kategorin, Årets Samhäll. Kravet att de nominerade ej är vinstdrivande tas helt bort.

Förändringen från förra året kvarstår där ANTINGEN avsändaren eller byrån är från Värmland, eller såklart båda två.

2016 blir andra året som Guldvargens nya pris delas ut, skapat av glasblåsarna Louise Olsson och Kerstin Paulsrud. Priset är en vargtass i glas och är sedan 2015 inte längre ett vandringspris, utan varje vinnare får behålla priset.

KATEGORIER 2016

ÅRETS KONSUMENT – B2C
Tilldelas den bästa kampanjen riktad mot konsument.
Kampanj kan innebära allt från enstaka enheter, digitala, analoga eller experimentella, till stora gränsöverskridande kampanjer.
– Fem nominerade och pris till beställare och byrå.

ÅRETS BUSINESS – B2B
Tilldelas den bästa kampanjen riktad mot andra bolag.
Som tidigare, en enstaka annons, webbsida, film eller event kan vara smartare än en stor kampanj, och tvärt om.
– Fem nominerade och pris till beställare och byrå.

Förändrad sedan förra året!
ÅRETS SAMHÄLL – O2C
Tilldelas den bästa kampanjen gjord för en kommun/statlig myndighet/offentlig sektor/organisation.
Kategorin gäller alla kommuner, kommunala förvaltningar och bolag, statliga myndigheter och landsting. I denna kategori tävlar även icke vinstdrivande organisationer och föreningar.
– Fem nominerade och pris till beställare och byrå.

ÅRETS DESIGN
Priset avser allt från förpackningsdesign och grafisk formgivning till webbdesign och produktdesign
– såväl visuellt som funktionellt. Ett självklart pris när vi pratar värmländsk marknadsföring.
– Fem nominerade och pris till beställare och byrå.

JURYNS BEDÖMNINGSKRITERIER KATEGORI FÖR KATEGORI

B2C, B2B och O2C:
IDÉHÖJD, STRATEGI, HANTVERK

DESIGN:
IDÉ, STRATEGI, HANTVERK

CONTENT:
INNEHÅLL, STRATEGI, HANTVERK


 

Vinnare av Guldvargen 2015 är Bulldozer och Brämhults!

Motivering:
Ibland behöver det inte vara svårt. Ibland räcker det att bokstavligen gräva där man står. I vissa fall hittar man nämligen produktfördelen precis under fötterna. Och då känns allt självklart. Lika självklart som att ”dricka mer grönsaker”.

Stort grattis till er!

A22 Drick mer grönsaker

Alla årets vinnare 2015!

Nedan kan ni läsa om årets vinnare i alla kategorier!

Årets B2B

Presenterades av Ulrika Ljunghaga från Swedbank.

”Vill du också synas?” – Kund: TV4, Byrå: Spenat

 Motivering:
”En gång är ingen gång” heter det. För många företag som försöker marknadsföra sig på nätet blir det så i verkligheten också – innehåll som nästan ingen ser ger ingen effekt. Det här bidraget visar i stället styrkan i att tänka gammalt när man vill tänka nytt, för i TV kan en gång bli många gånger, åtminstone sett till antalet tittare. Och vad är väl naturligare för en reklam-TV-kanal som TV4 än att göra TV-reklam för att visa styrkan i sin egen mediematematik?”

guldvargen_B2B

Årets Design

Delades ut av författaren och entreprenören Pauline Grindvall.

”Åretruntmust” – Kund: ICA Hagahallen, Byrå: Bacill

Motivering:
Bra design berättar en historia. Om den dessutom bryter mot branschnormen och vågar vara annorlunda kan det bli hur bra som helst. Med avskalat formspråk, stilren typografi och en etikett som man faktiskt vill läsa lyckas årets vinnare i Design berätta precis det den ska: Det här är ingen vanlig must. Det här är åretruntmust.

guldvargen_design

Årets Samhäll

Delades ut av Ulrika Obstfelder Peterson VD på Värmlands Folkblad.

”Tack för att du släcker” – Kund: Brandskyddsföreningen Värmland, Byrå: Advant

Motivering:
En enkel idé som berör alla; ung som gammal. Intelligent användande av slow-motion förmedlar ett viktigt budskap genom nyfikenhet och humor. Med små medel blir detta ett klassiskt exempel på effektiv kommunikation som når ut till alla – och som alla gynnas av. Tack för en stark kampanj, och ”tack för att du släcker ljusen”!

guldvargen_samhäll

Årets Content

Delades ut av komikern och programledaren Babben Larsson.

Trädgårdstips från Högvalta” – Kund: Högvalta Handelsträdgård, Byrå: Happy Republic

Motivering:
Med små medel har man inte bara lyckats skapa relevant innehåll, utan även placerat sig på kartan för hela länet. Ett strategiskt samarbete och en relevant kanal för målgruppen gav full pott! Det fina hantverket och den personliga värmen gör gröna fingrar grönare och Högvalta till vinnare av årets Content.

guldvargen_content

Årets B2C

Delades ut av Creative Technologist på Coda Collective, Ellen Sund en av årets jurymedlemmar!

”Drick mer Grönsaker” – Kund: Brämhults, Byrå: Bulldozer

Motivering:
Genom att placera slutprodukten där innehållet först växte skapas förståelse för äktheten. Hatten av när man lyckas med konsten att både vara uppseendeväckande, tydlig och smart på samma gång. Lägg därtill ett utsökt hantverk och årets vinnare i Konsument känns given – så här får man folk att dricka mer grönsaker.

guldvargen_b2c

Nya Guldvargen

Marknadsföreningen strävar hela tiden efter att förbättra och utveckla Guldvargen. Den största förändringen i 2015 års tävling blir att kravet på att avsändaren måste komma från Värmland försvinner. Nu räcker det att ANTINGEN avsändaren eller byrån är från Värmland, eller såklart båda två. Det här gör också att kategorin ”Årets utlänska” försvinner.

– Vi gör den här förändringen för att vi har så många byråer i Värmland som jobbar med kunder i andra delar av Sverige, såväl som utomlands, säger Henric Byström, ordförande för Marknadsföreningen i Värmland. De gör många gånger ett fantastiskt jobb som vi i Värmland kanske helt går miste om då kampanjerna inte visas här. Det vill vi ändra på. Dessutom tror vi att konkurrensen blir hårdare, vilket är bra och inspirerande, även för värmländska kunder.

En annan nyhet är att huvudpriset Guldvargen delas ut till det bidrag som sticker ut lite extra bland årets tävlande. Det blir alltså ett ”best-in-show”-pris som man inte nominerar till. Vi har även en kategori som ändras varje år. 2014 var det ”Mobil”, nästa år blir det ”Content” där vi belönar den kommunikation som har bäst innehåll.

– Vi fortsätter även att satsa på juryn, säger Henric Byström. Förra året bestod juryn av tre personer från Stockholm med lång erfarenhet från branschen. I år utökas juryn till fem personer där alla har olika roller inom kommunikationsområdet och flera av dem har erfarenhet såväl av juryarbete som att själv vinna priser.

Sist, men inte minst, blir Guldvargen en del av 100° Karlstad. Guldvargengalan startar en dryg timme innan 100° Karlstad-galan. Där delas alla priser utom Guldvargen ut. Det sparas till senare på kvällen.

– Vi tror och hoppas att våra medlemmar ska uppskatta den här förändringen, säger Henric Byström. Det känns naturligt att Guldvargen blir en del av 100° Karlstad. De nominerade och pristagarna får större exponering och alla deltagare får möjligheten att träffa potentiella kunder under kvällens glamorösa gala. Kan det bli bättre?

2015 blir också första året som Guldvargens nya pris delas ut, skapat av glasblåsarna Louise Olsson och Kerstin Paulsrud. De båda vann nyligen designtävlingen ”Var är vargen” som lystes ut av Marknadsföreningen för att ersätta det tidigare vandringspriset. Guldvargen får även en ny grafisk profil, framtaget av Bård Larsson, som vann juryns hederspris i samma tävling.

GuldVargen_2

Mellan 7 och 31 januari kan man skicka in bidrag till Guldvargen via guldvargen.nu. Bidragen ska ha varit publicerade någon gång under perioden 1 januari 2014 – 31 januari 2015.

Klara jurymedlemmar

Ellen Sundh, kreativ tekniker och föreläsare, Coda Collective, Stockholm

Pontus Caresten, copywriter, DDB, Göteborg

Eva Inde, produktionsledare, Pool, Stockholm

Mats Rönne, marknadschef, Readly, Stockholm

Femte och sista jurymedlemmen presenteras inom kort på guldvargen.nu.

NWT: http://nwt.se/karlstad/article1697223.ece

 

Här är nya vargen!

Så var det äntligen dags att avslöja vinnaren i vår designtävling ”Var är vargen?”!

Tävlingen utlyses då den förra vargen ej klarade efterfesten. Och styrelsen beslutade att ta fram en ny med hjälp av duktiga designers, formgivare och hantverkare med anknytning till Värmland.

Fem finalbidrag stod på fredagskvällen på Karlstad CCC för allmänheten att beskåda. Under veckan har en jurygrupp bestående av Henric Byström, Marknadsföreningen i Värmland, Jessica Edlom, Edlom Form och Bibbi Evermark, Everstyle granskat bidragen och utifrån tävlingskriterierna utsett en vinnare. Strax efter 17.00 avslöjades vinnaren av Marknadsföreningens ordförande Henric Byström.

20141121_165440

Juryns val blev glaskonstnären Louice Olsson från Grums  tillsammans med Kerstin Paulsruds vargspår i glas och bladguld. Inspirationen kom från att ha sett vargspår utanför sina föräldrars hus.

2014-11-22 11.56.45

Brobystudenten Bård Larsson knep hederspriset då Marknadsföreningen beslutade att hans verk kommer att utvecklas till Marknadsföreningens nya grafiska profil.

2014-11-21 17.46.43

Stort grattis till båda! Och Marknadsföreningen tackar även alla deltagare i tävlingen för fantastiska bidrag!

 

Tävling! Var är vargen?

Brinner du för kommunikation och design? Vill du vara med och skapa priset för nästa Guldvargen? Då är detta tävlingen för dig! Marknadsföreningen i Värmland söker ett nytt Guldvargen-pris genom en tävling där vinnaren med den bästa designen går hem med 5 000 kr och en möjlighet att få sitt tävlingsbidrag använt i Guldvargen!

IMG_7191

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tävlingen 

Tävlingen går ut på att skapa ett nytt Guldvargen-pris och tävlingspriset för det vinnande konceptet är 5 000 kr. Det går att tävla ensam, i par eller grupp om tre. Tävlingsbidraget kan vara allting ifrån en skiss till ett färdigt pris. Tävlanden har tre veckor på sig att lämna in sitt tävlingsbidrag. En extern jury tillsammans med en representant från föreningen kommer att utse vinnaren. Ett event där vinnaren tilldelas sitt pris kommer att ske vid ett senare tillfälle.

Anmälan 

Anmälan sker till info@nullmarknadsforeningen.nu senast 1 oktober. Vid anmälan anges tävlandes namn, personnummer, telefonnummer och epostadress. Tävlanden får tävlingsformuläret efter mottagen anmälan.

Tävlingskriterier 

Val av material, teknik m.m. är efter eget val. Guldvargen är ett pris som Marknadsföreningen i Värmland delar ut till det företag, myndighet eller organisation som gjort störst avtryck genom sin marknadsföring under året. Kriterier som bedöms när juryn utser vinnaren är:

Användarvänligheten – Prisets användarvänlighet som vandringspris eller reproducerbart pris.

Konceptet – Hur väl priset representerar det Guldvargen står för.

Form och design – Hur stort estetiskt värde priset har för betraktarens öga.

Övriga krav och regler: Tävlanden ska ha en stark anknytning till Värmland (t.ex. bor/har bott/kommer från Värmland). Deltagare under 18 år ska ha vårdnadshavares godkännande för att delta i tävlingen. Priset ska gå att producera till en kostnad på max 5 000 kr. Marknadsföreningen i Värmland får rätten att använda tävlingsbidraget som det är, ändra det eller avstå från att använda det som ett Guldvargen-pris. Inlämnade pris returneras inte. En extern jury utsedd av Marknadsföreningen i Värmland, med en representant från föreningen, utser vinnaren och deras beslut kan inte överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlande accepterar tävlingsreglerna genom att delta i tävlingen.

  • Konceptet – Hur väl priset representerar det Guldvargen står för.
  • Form och design – Är det ett pris en Guldvargenvinnare vill ha framme och visa upp med stolthet.

Skicka in bidrag 

Marknadsföreningen i Värmland tar emot bidrag från och med 6 oktober. Tävlande skickar själva in bidraget med ifyllt tävlingsformulär, digitalt, via post eller personlig leverans (adress anges på tävlingsformuläret). Tävlingsbidraget ska vara mottaget av Marknadsföreningen i Värmland senast 30 oktober. 

Viktiga datum att komma ihåg 

1 oktober Sista dagen för anmälan om deltagande

6 oktober Tävlingsstart

30 oktober Tävlingen avslutas

november Vinnare utses

 

Guldvargen klarade inte efterfesten. Ny varg efterlyses.

Guldvargen åsamkades ofrivillig skada under fredagens begivenhet. Vi kan kort konstatera att Guldvargen ej klarade av efterfesten bland Värmlands reklamare. Marknadsföreningen i Värmland har under dagens möte bestämt sig för att utlysa en tävling bland media- och designprogram inom skolväsendet i Värmlands län för att ta fram en NY Guldvarg. Tävlingens villkor och former kommer utlysas inom kort.”

Vänligen

Marknadsföreningen i Värmland/Andreas Slätt.

 

Och vinnarna är…

IMG_9806

2014 års Guldvargen-gala är över. 230 personer fanns på plats på KCCC för att mingla, underhållas och premieras för fantastiska kommunikationsinsatser under året som har gått. En del saker var sig lika, men mycket var nytt, bland annat en extern jury och nya kategorier, och vinnaren av huvudpriset Guldvargen blev Svenska Kyrkan och Bulldozer.

Se alla vinnare och motiveringarna här

 

Vimmelbilder från lila mattan och festen

IMG_9550

Se vår vimmelfotograf Lina Flodins bilder från kvällen.

Till bildgalleriet

 

Nya Guldvargen – vassare och tuffare än någonsin.

För att göra tävlingen mer intressant och anpassad till dagens kampanjer som i stor utsträckning är integrerade – oavsett budget – har Guldvargen genomgått en metamorfos och kommit ut tuffare än någonsin.


Nya kategorier.
För att anpassa oss till dagens sätt att arbeta med marknadsföring frångår vi kategorier baserade på mediekanal – och väljer istället att införa kategorier utifrån företagens förutsättningar. Något som kommer ge flera sidor av värmländsk marknadsföring en möjlighet att uppmärksammas. Från och med 2014 är Guldvargen indelad i sex fasta priser, som i huvudsak fokuserar på företagens målgrupper och verksamhet istället för medieval. Och dessa kompletteras varje år med ett aktuellt pris, som ska belysa något som ligger i tiden.

Tävlingskategorier 2014.


Ny jury.
För att ytterligare höja nivån i juryarbetet och minska risken för jävsituationer, kommer det från och med 2014 utses en helt extern jury som avgör Guldvargen och alla kategorier. Tre kvalificerade och meriterade jurymedlemmar som inte är verksamma i Värmland kommer att utse vinnarna.

Juryn 2014.